Het oversluiten van een lening

Welke leningen kun je oversluiten?

lening oversluitenTen eerste is het mogelijk om een persoonlijke lening over te sluiten. Een persoonlijke lening kenmerkt zich door het feit dat je bij dit soort leningen eenmalig een vast bedrag aanvraagt bij de desbetreffende kredietverstrekker. De verschillen op het gebied van rente zijn groot tussen de kredietverstrekkers. Wel is er bij een persoonlijke lening sprake van een vast rentepercentage. 

Daarnaast kun je doorlopend krediet oversluiten. Bij doorlopend krediet leen je niet eenmalig een vast bedrag, maar heb je de mogelijkheid om meerdere malen een bedrag naar keuze op te nemen. De rente is bij deze soort lening variabel, wat betekent dat het rentetarief afhankelijk is van persoonlijke en financiële factoren. Vaak kan dit rentetarief per maand verschillen, en wordt de hoogte van het tarief door de kredietverstrekker vastgelegd.

Direct uw lening oversluiten

Hoe werkt het oversluiten van een lening?

Wanneer je in het bezit bent van meerdere leningen, kun je deze verschillende leningen samen koppelen tot één specifieke lening met een bijbehorend rentetarief. Wanneer het totaalbedrag van deze lening uitkomt boven de 5000 euro, is het oversluiten van een lening mogelijk. Een lening oversluiten kan je meer overzicht bieden, gunstige rentepercentages opleveren en het verkrijgen van duidelijke voorwaarden van je lening. 

Ook zitten er nadelen vast aan het oversluiten van een lening. Zo is het niet mogelijk een persoonlijke lening boetevrij af te lossen. Met andere woorden, je bent nog steeds extra kosten kwijt bij het oversluiten van een persoonlijke lening.

Daarnaast zullen mensen eerder meer krediet opnemen wanneer het oversluiten van een lening mogelijk is. Het risico dat hieraan vast zit is dat de kans groter wordt dat de schuld oploopt.

Daarom is het voordat je een lening oversluit in de meeste gevallen verstandig om allereerst te berekenen wat het voordeel is van het oversluiten van een lening.

lening oversluiten

Een lening oversluiten met een betalingsachterstand

Voordat men een nieuwe lening afsluit, worden eerst de persoonlijke en financiële gegevens gecontroleerd door de kredietverstrekker bij het bureau krediet registratie, oftewel BKR. Wanneer uit onderzoek wordt achterhaald dat er sprake is van een betalingsachterstand, is het nagenoeg onmogelijk om alsnog een nieuwe lening af te sluiten. Daarnaast is het met een betalingsachterstand, oftewel een negatieve BKR registratie, niet mogelijk om een lening over te sluiten.

Tips voor het oversluiten van een lening

  • Kies voor een korte looptijd. Een lange looptijd gaat gepaard met meer kosten. In een kortere looptijd, betaal je in een kortere termijn je lening, waardoor je minder rentekosten betaald.
  • Het oversluiten van een lening wordt vaker goedgekeurd wanneer tweemaal hetzelfde bedrag wordt aangevraagd.